Ubat untuk parasit: rawatan yang betul untuk helminthiasis

Kehadiran parasit di dalam badan membawa kepada akibat kesihatan yang serius. Ini termasuk perkembangan alergi, keletihan umum dan penurunan pertahanan imun, keadaan hipovitaminosis dan anemia, serta gangguan sistem saraf, neurosis, insomnia dan kehilangan selera makan. Rawatan yang tepat terhadap parasit, larva dan telurnya, serta penggunaan ubat-ubatan yang memulihkan proses metabolik yang terganggu oleh kehadiran di dalam tubuh tamu yang tidak diundang, dapat menyingkirkan semua manifestasi ini.

Menghilangkan parasit: prinsip umum

seorang doktor menetapkan ubat anti-parasit untuk seorang lelaki

Pertama sekali, rawatan ini bertujuan untuk membersihkan badan cacing dan larva mereka sepenuhnya. Sekiranya sekurang-kurangnya satu parasit kekal di dalam badan, jangkitan boleh berlaku lagi. Ubat-ubatan sendiri sangat diperlukan di sini, kerana banyak parasit disebarkan melalui tangan yang kotor. Dalam hal ini, walaupun pesakit telah meminum ubat penahan parasit, tetapi pada masa yang sama mengabaikan peraturan kebersihan diri dan selalu bersentuhan dengan sumber parasit (manusia atau haiwan), jangkitan semula cepat sangat mungkin dilakukan.

Oleh itu, rawatan parasit terdiri daripada dua komponen wajib:

  • Penggunaan agen parasit untuk membuangnya dari badan.
  • Pencegahan jangkitan semula (kebersihan diri, pembasmian kuman di rumah, barang dan permukaan peribadi, rawatan semua ahli keluarga, haiwan peliharaan).

Di samping itu, seringkali terdapat keperluan untuk terapi tambahan untuk penyakit-penyakit yang disebabkan oleh kehadiran parasit di dalam badan.

Rawatan terhadap parasit

berjumpa doktor sekiranya terdapat parasit di dalam badan

Asas terapi terhadap parasit yang terdapat di dalam badan adalah penggunaan anti-parasit. Ubat ini boleh memberi kesan kepada orang dewasa serta telur dan larva mereka. Pemilihan ubat terhadap parasit harus dibuat secara eksklusif oleh doktor, setelah mendapat hasil dari semua pemeriksaan yang diperlukan dan menilai keadaan umum pesakit. Pemberian ubat parasit secara mandiri untuk rawatan dan pencegahan cacing adalah dilarang, dan ini disebabkan oleh beberapa faktor. Pertama, semua ubat melawan parasit tergolong dalam kumpulan ubat kemoterapi khas, ia mempunyai kesan toksik yang kuat pada organisma hidup. Dan tubuh manusia tidak terkecuali dalam hal ini. Dos atau pemilihan ubat yang salah boleh merosakkan hati atau ginjal tanpa membahayakan cacing.

Kedua, doktor mengira dos berdasarkan usia dan berat badan, menggunakan ubat untuk melawan parasit dalam waktu yang singkat dan dos maksimum yang dibenarkan dan selamat.

Ketiga, menurut hasil analisis, agen penentang parasit dipilih yang akan berkesan dalam kes ini, kerana berbagai jenis cacing (serta larva dan telurnya) mati akibat pelbagai jenis ubat.

Ubat Parasit: Klasifikasi Dadah

menetapkan ubat anti-parasit

Dadah yang mempengaruhi parasit dan bentuk larva mereka, telur, dibahagikan kepada beberapa kelas bergantung kepada kesannya pada kumpulan cacing tertentu.

Kumpulan pertama adalah agen parasit yang mempengaruhi kelas nematoda. Mereka dibahagikan kepada dua subkelas:

  • Ubat-ubatan yang berkesan terhadap nematoda usus.
  • Dadah yang bertindak pada spesies nematoda ekstraintestinal.

Kumpulan kedua merangkumi ubat-ubatan yang memberi kesan buruk kepada kelas cestode. Mereka juga tergolong dalam dua subkumpulan:

  • Ubat-ubatan yang bertindak pada parasit usus.
  • Dadah yang membawa kepada pemusnahan cestode di luar lumen usus.

Kumpulan ketiga merangkumi semua ubat melawan parasit yang bertindak pada lintah. Mereka juga dibahagikan kepada sub-kategori:

  • Ubat-ubatan yang bertindak pada parasit usus.
  • Dadah yang membawa kepada pemusnahan cestode di luar lumen usus.

Dadah kumpulan keempat, yang tergolong dalam spektrum aktiviti yang luas, memiliki tempat yang istimewa. Ini bermaksud bahawa ubat penahan parasit berkesan terhadap sebilangan besar helminths yang diketahui.

Terapi pelengkap: merawat alahan, meningkatkan kesejahteraan

Ubat untuk parasit di dalam badan

Sebagai tambahan kepada rawatan anti-parasit, ubat-ubatan sering digunakan untuk memperbaiki keadaan pesakit, menormalkan kesejahteraan dan umumnya mempunyai kesan penguatan. Di samping itu, kerana alergi badan yang kuat sekiranya terdapat serangan parasit, rawatan alergi dengan agen tertentu juga ditunjukkan. Alergi berlaku sebagai tindak balas terhadap pencerobohan dan pendaraban parasit asing dan boleh bertambah buruk semasa kematian parasit massa. Oleh itu, antihistamin kadang-kadang diresepkan untuk pencegahan alergi yang memburuk dengan latar belakang rawatan helminthiasis.

Untuk melegakan keracunan, keluarkan produk buangan dan antigen dari parasit, terutama dengan alergi yang ketara, semasa mengambil antelmintik, penggunaan antihistamin dan sorben secara serentak ditunjukkan. Di samping itu, terapi sorben dan anti-alergi bermula kira-kira tiga hari sebelum mengambil ubat utama dan berlangsung sekurang-kurangnya 5 hari selepasnya.

Helminthiasis sering menyebabkan gangguan flora mikroba usus, jadi disarankan untuk menggunakan produk tenusu yang diperam, makanan berasaskan tumbuhan dan rawatan pencegahan dengan probiotik untuk memulihkan biocenosis normal. Semasa rawatan, ada baiknya mengecualikan makanan yang menjengkelkan, makanan berat, makanan yang padat dan protein yang berlebihan dari diet. Yang paling berguna ialah sup dan rebusan sayur ringan, bijirin dan produk tenusu. Penting untuk minum banyak cecair untuk membuang toksin dari badan secara aktif.